Hava Durumu

Çevrimiçi Aktivite Güvenliği İçin VPN

Çevrimiçi kişisel veri ve bilgilerinizi korumak adına ne gibi önlemler alıyorsunuz? Parola yönetimi veya anlık konum paylaşılmaması gibi basit gözüken önlemlerin sizi ciddi siber tehditlerden koruyabileceğinin farkında mısınız?

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2020 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2020 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyaturktv.com/
Çevrimiçi Aktivite Güvenliği İçin VPN
Cihazlarınızda lisanssız yazılımlar veya ücretsiz uygulamalar kullanıyor musunuz? Wi-Fi ağları üzerinden bilgilerinizin çalınabileceğini biliyor musunuz?

  Çevrimiçi Aktivite Güvenliği İçin VPN
 Evde bağlandığınız veya dışarıda bir kafe veya alışveriş merkezinden bağlandığınız Wi-Fi ağının sağlayıcısının çevrimiçi aktivitelerinizi görebildiğini ve kaydettiğini biliyor musunuz?
 Örneğin, bir web siteye giriş yaptınız. IP adresiniz, giriş yaptığınız saat ve web sitenin ismi kaydediliyor. İnternet servis sağlayıcıları bu şekilde kaydedilen çevrimiçi aktivitelerinizi reklam şirketlerine satabilir ve reklam şirketleri de verilerinizi sanal davranışlarınızı ortaya çıkarmak için analiz edebilir.
 iOS veya Windows PC’de VPN kullanarak çevrimiçi aktivitelerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Aslında günümüz modern VPN programları birçok işletim sisteminde kullanılıyor.
 VPN çevrimiçi aktivitelerinizin güvenliğini nasıl sağlar? VPN nedir? VPN, çevrimiçi aktivitelerinizi şifreleyen ve IP adresinizi maskeleyen sanal özel bir ağdır. Bu sanal özel ağ, tünelleme protokolleri kullanılarak oluşturulur. Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP), İnternet Protokol Güvenliği (IPSec) ile birlikte kullanılan İnternet Anahtar Değişim Protokolü (IKev2), yine IPSec ile kullanılan İkinci Katman Tünelleme Protokolü (L2TP) ve OpenVPN tünelleme protokollerine örnektir. Tünelleme protokolleri ile cihazlar arasında ortak internet altyapısı kullanılarak sanal özel bir ağ oluşturulur ve bu ağ şifreleme yöntemleri ile üçüncü partilerin gözetiminden korunur.
  VPN ile çevrimiçi aktiviteleriniz genel internet altyapısını kullanarak VPN sunucusu üzerinden gerçekleştirilir. İnternet servis sağlayıcısı bu durumda çevrimiçi aktivitelerinizi kaydedemez fakat VPN ile internete bağlandığınızı görür.
 Cihazınızın Güvenliğini Nasıl Sağlarsınız?
 Akıllı telefon veya bilgisayar gibi cihazlarınızın siber güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Ekran kilidi her ne kadar cihazınızdaki verilere ulaşmasını engelleyen bir önlem olsa da asıl tehlikeler cihazınızın içinde olabilir! Akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda kullandığınız ücretsiz uygulamalar veya lisanssız programlar cihazınızdaki her çevrimiçi hareketi takip ediyor olabilir. İşletim sisteminiz güncel değilse cihazınız siber saldırılara maruz kalabilir.
 Akıllı telefonunuzdaki ücretsiz uygulamalar telefonunuzdaki sensörlere, aramalara, mesajlara ve galeriye erişim sağlıyor olabilir. Bir oyun uygulaması veya hesap makinesi uygulaması günde kaç saat uyuduğunuza dair bilgileri bile bu şekilde elde edebilir. Daha da kötüsü, ücretsiz uygulama arama yapabilme veya arama tarihini değiştirme gibi yetkilere bile sahip olabilir. Akıllı telefonunuzdaki ücretsiz uygulamaların sahip olduğu yetkileri inceleyin ve kullanmadığınız uygulamaları silin. Siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, uygulama izinlerini yönetmek adına Bouncer adlı uygulamayı öneriyor. 
Bilgisayarınızda kullandığınız lisanssız programlar ve ücretsiz uygulamalar da tehlike saçıyor olabilir. Ücretsiz antivirüs programı veya ‘’crackli’’ Microsoft programları birer casus yazılımı gibi her hareketinizi kaydediyor olabilir. Bu programlara Trojan gibi tehlikeli virüsler yerleştirilmiş olabilir. Lisanssız ve ücretsiz programları bilgisayarınızdan temizleyin. Ücretsiz olan bir antivirüs programının cihazınızdaki kötücül yazılımları temizlediğini düşünmeyin. Bu programlar bir casus yazılım programı da olabilir veya haberiniz olmadan cihazınızın işlemcisini kullanarak kripto para bile üretiyor olabilir. Son zamanlarda cihazınız aşırı ısınıyorsa ve performansında bir düşüklük varsa uygulama ve yazılımları gözden geçirin.
 Hesaplarınızı korumak adına LastPass gibi parola yöneticilerinden faydalanabilirsiniz. Her parola yöneticisini de kullanmaktan kaçının. Hesaplarınızın parolalarının farklı olmasını sağlayın. Aynı parolayı çok uzun süre kullanmayın. İki faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerini mümkün olan her hesabınızda aktifleştirin. Sosyal medya hesaplarınızda herkese açık gönderiler paylaşmaktan kaçının. Akıllı telefonunuzun GPS’ini sadece gerekli olduğunda kullanın ve uygulamaların anlık konumunuzu ele geçirmesini engelleyin.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.